رفتن به بالا

علت گرانی غذا در ایران چیست؟

 «مهار تورم و افزایش قدرت خرید گروه‌های کم‌درآمد، محروم، مستضعف و کاهش فاصله بین دهک‌های بالا و پایین درآمدی جامعه» تاکید شده است.اما آیا در این مدت تورم در کشور مهار شده یا کاهش یافته‌است؟ آیا قدرت خرید دهک‌های کم‌درآمد افزایش پیدا کرده‌است؟ آیا اکنون مردم توان خرید گوشت کیلویی ده هزار تومان، برنج هر کیلو چهار هزار تومان و محصولات گران شده دیگر را دارند. 

  دست های پنهان همچنان به غارت مردم و مستضعفان ادامه می دهند…..،چگونه است که جنسی را به 4 تا 5 برابر قیمیت واقعی آن می فروشند آیا همه بازاریان ایران این گونه هستند؟!. آیا انصاف از جامعه اسلامی رخت بربسته است؟! و آیا در مورد کالاهای دیگر نیز اینچنین است؟!سازمان بازرسی ،دستگاههای نظارتی دولت،تعزیرات حکومتی،سازمان حمایت از مصزف کنندگان و …. در کجا ایستاده اند؟!

***********************

بررسی رابطه خشکسالی و تورم جهانی با قیمت‌ها در بازار ایران

 علت گرانی غذا در ایران چیست؟

 دکتر بهزاد قره‌یاضی معاون آموزش و تحقیقات وزارت کشاورزی دولت خاتمی و مدیر گروه فناوری‌های نو در مرکز تحقیقات استراتژیک، که سوابق طولانی در حوزه‌های مختلف علمی و مديريت علمی كشور از جمله بنيانگذاری و رياست پژوهشكده بيوتكنولوژی كشاورزی و ریاست دانشكده كشاورزی و منابع طبيعی صومعه سرا دارد و تاکنون بیش از 150 مقاله علمی در نشريات معتبر داخلی و بين‌المللی و همايش‌ها و سمينارها‏ی داخلی و خارجی منتشر کرده است در یک گفت‌وگوی تفصیلی با آفتاب به تشریح وضعیت خودکفایی در محصولات کشاورزی و میزان صحت ادعای دولت در این خصوص پرداخته است.

 
آفتاب- محمد رادنیا: در بخش اول مصاحبه با دکتر بهزاد قره یاضی معاون آموزش و تحقیقات وزارت کشاورزی دولت خاتمی و مدیر گروه «فناوری‌های نو» مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام به موضوع خودکفایی کشور در تولیدمحصولات کشاورزی و به خصوص تولید گندم و بررسی اظهارات مسئولان در این ارتباط پرداخته شد.

این کارشناس در این گفت‌وگو ریشه مشکلات و معضلات کشور و حتی تورم را در عملکرد وزارت بازرگانی به دلیل واردات بیش از اندازه محصولات کشاورزی و وزارت کشاورزی به دلیل نداشتن برنامه جدی برای دست یافتن کشور به خودکفایی در تولید برخی از محصولات اساسی کشاورزی مانند برنج و گندم دانست. در بخش دوم این گفتگو آثار منفی واردات محصولات کشاورزی و همچنین گرانی این محصولات در ایران و ارتباط آن با خشکسالی و تورم جهانی مورد بررسی قرار گرفته است:

ورود ایران به بازار مواد غذایی در شرایط خاص کنونی چه آثاری به دنبال خواهد داشت؟
ورود مشتری متمولی به نام ایران به بازار پر تنش مواد غذایی علاوه بر اینکه میلیاردها دلار سرمایه ملی را صرف واردات موادی خواهد کرد که اثری در توسعه کشور ندارد و پس از مدتی مصرف و به پایان می‌رسد، ایجاد تقاضای بیشتر در محصولاتی نظیر گندم، جو، ذرت، برنج، روغن کرده و موجب گران‌تر شدن غذا در جهان و به زحمت افتادن سایر مستضعفان جهان می‌شود.

در واقع دولت با واردات این محصولات علاوه بر ایجاد تهدید برای تولیداتی که پتانسیل آن در داخل موجود است موجب آزار ملل دیگری که امکانات کمتری دارند، می‌شود.

وضع امروز کشاورزی ایران و توجه مسئولان به فن‌آوریهای نو در این بخش را چگونه ارزیابی می‌کنید؟  
  
در واقع وضعیت  کشاورزی کشور هیچگاه به این اندازه ناامید کننده نبوده است

.
در شرایط فعلی با فناوری‌های نو رویارویی صورت می‌گیرد! با واردات محصولات کشاورزی موافقت اما با تولید آن مخالفت می‌شود. و حتی تنها برنج فراریخته جهان که حاصل تلاش و تحقیق کارشناسان بود در رشت به زنجیر کشیده شد. این برنج که کشت آن در مناطق خشک نیز امکان دارد در شرایط خشکسالی امروز می توانست ما را از واردات گران این محصول بی‌نیاز کند.

عملکرد وزارت کشاورزی در شرایط تورمی امروز چگونه است؟
در بند 39 سیاست‌های کلی قانون برنامه چهارم بر «مهار تورم و افزایش قدرت خرید گروه‌های کم‌درآمد، محروم، مستضعف و کاهش فاصله بین دهک‌های بالا و پایین درآمدی جامعه» تاکید شده است. در واقع این دستور رهبر معظم انقلاب است، اما آیا در این مدت تورم در کشور مهار شده یا کاهش یافته‌است؟ آیا قدرت خرید دهک‌های کم‌درآمد افزایش پیدا کرده‌است؟ آیا اکنون مردم توان خرید گوشت کیلویی ده هزار تومان، برنج هر کیلو چهار هزار تومان و محصولات گران شده دیگر را دارند. 
 
  
میوه گران را زمانی که توانایی تولید داخلی داریم، وارد می‌کنیم و بعد مدعی می‌شویم که گرانی‌ها ناشی از وضعیت اقتصاد جهانی و گرانی در بازار جهانی است این مطلب در حالی بیان می‌شود که به گزارش معاون بانک مرکزی تنها 17 درصد تورم موجود در کشور ناشی از تورم جهانی است. اگر به تولید محصولات کشاورزی توجه داشتیم امروز علت 80 درصد تورم کشور نقدینگی اعلام نمی‌شد و نیازی نیز به خرید محصولات کشاورزی از خارج وجود نداشت.

علت گرانی ناگهانی و جهش قیمت برنج در سال 87 چیست؟ آیا به خشکسالی و تورم جهانی مربوط می‌شود؟

قیمت هر تن برنج درجه یک پاکستانی 750 دلار، تایلندی 720 دلار، برنج پاکستانی درجه دو 650 دلار، و برنج آرژانتینی 875 دلار (که اکنون وارد نمی‌شود) است؛ این نرخ مربوط به اوج گرانی در بازارهای جهانی است. بنابراین برنج خارجی با احتساب دلار 930 تومانی و با در نظر گرفتن هزینه‌های حمل و نقل و عوراض گمرکی باید در حدود 1100 تا 1200 تومان در هر کیلو به دست مردم برسد.

حال چگونه و با چه استدلالی گرانی برنج و قیمت سه تا پنج هزار تومانی آن را به گردن افزایش قیمت جهانی این محصول می‌اندازیم؟ تاکید می‌کنم که نه خشکسالی می‌تواند آنچنان تاثیری بر تولید محصولات کشاورزی و گرانی آن بگذارد و نه تورم جهانی که اینگونه لجام گسیخته شاهد ا
فزایش قمیت ارزاق عمومی مردم باشیم.